HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 25 EKİM 2024, CUMA

BELİRSİZLİK VE TURİZM

12.04.2021 00:00
Dünya ölçeğinde etkili ve özellikle yakın çevrende olursa sıcak gelişimler, hemen ona uygun çözüm yolları bulmak daha da zorlaşıyor. Duruma ses çıkartmamak veya bunun bir parçası olmadan kalabilmeyi başarmak kolay olmuyor.

Ukrayna-Rusya krizi bir kez daha dünya gündeminde ilk sıralara yerleşmiş durumda. Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rusya yanlıları ve Ukrayna birlikleri arasındaki ateşkes ihlallerinin artması, bölgede tansiyonu yeniden yükseltmiştir.

İster Rusya’nın ifade ettiği gibi "Bu tamamen Ukrayna'nın iç çatışması” olsun, ya da Ukrayna’nın dile getirdiği gibi, “Rusya'nın Ukrayna'ya karşı geniş çaplı provokasyon girişimi” olsun bu gelişme dünya için büyük bir belirsizlik yaratmaktadır.

Konuyu turizm açısından ele almak gerekirse, onun en sevmediği şey belirsizliktir. Görünen o ki yakın ülke olarak sektörde tedirginlik hat safhada. Kuşkusuz kaotik ortamda hiçbir şey planlanamaz, düzenlenemez ve gelişemez.

Daha geçen Mart ayı içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Kovid-19 salgını gerekçesiyle, tatillerini yurt dışında geçirmek isteyenlere kısıtlama yapılmayacağı yönündeki açıklaması Türkiye’nin önemli destinasyonlarındaki sektör temsilcilerini sevindirmişti ancak bu gün için komşu ülkelerde seyahat politikalarını yeniden askıya alacaklarmış gibi bir hava esiyor.

Turizmguncel.com sitesinin haberine göre, Şubat ayında ana pazarlardan İngiltere’de yüzde 91, Almanya’da yüzde 79,39, Hollanda’da yüzde 71, Fransa’da yüzde 77 ziyaretçi düşüşü kaydedilirken, Rusya ve Ukrayna pazarlarında ise tersi bir durum yaşandı. Buna göre, şubat ayında Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı Şubat 2020’nin yüzde 82’sine, Ukrayna’dan gelen ziyaretçi sayısı ise şubat 2020’nin yüzde 77’sine yaklaştı.

Geçen dönem hem Rus hem de Ukrayna turizm pazarı rekora koşmuştu. Ancak sektör bu sezon neyle karşılaşacağını tahmin bile edemiyor.

Netice olarak, belirsizlik sektörü en çok yoran şeylerin başında ve sektör çalışanlarını umutsuzluğa sürüklemektedir. Batının pozisyonu oldukça net görünse de umarım Türkiye’nin pozisyonu dengeleyici olur ve bu gerginlikten yara almaz.
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr