HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 25 EKİM 2024, CUMA

İNTERNETTE OLMAK KOLAY BULUNMAK!

23.02.2021 00:00
Google internetin giriş kapısı, neredeyse internetin kendisi olmuş desek yanlış olmaz. Arama davranışlarına bakıldığında görülen o ki, kişi bildiği internet adresini dahi direkt browser a değil Google arama çubuğuna yazmakta ve oradan adrese tıklayarak siteye erişmektedir.

Jenerik kelimeler ile arama yapıldığında bir işletme web sitesinin, Google 'un ilk sayfasından organik listelenenler arasında çıkmasını beklemek hayalden öte bir şey değildir. Bunun için Google dostu olmak gerekmektedir oysa Google 'un dostu çok fazladır.

İlk sayfanın yapısal bir sınırı olduğu için burada yer almak, tabiri caizse, çok samimi bir dostluğu, teknik bir ifadeyle onun algoritmasına en uygun tasarım ve içerik zenginliğine sahip olmayı gerekir. Ya da ciddi bedeller ödeyerek reklam/sponsor kısımlarında yer alınacaktır. Yani bu sayfa için rekabet çok şiddetlidir ve küresel sermaye devrededir.

"Eğer birini öldürdüyseniz Google ikinci sayfasına koyun kimse bakmaz" esprisinden yola çıkılırsa, ilk sayfada bulunmuyorsanız neredeyse internette yoksunuz demektir.

Oysa İnternet teknolojisinin karakteristik özellikleri; alt-yapıdan bağımsızlığı, şeffaflığı, kullanıcı denetimine imkân vermesi, merkeziyetsizliği ve daha adil bir ekonomi için işlevsel bir araç olabileceğini düşündürüyordu. Geleneksel ekonominin üretim ve dağıtım yapılarını yıktığı bir gerçek ancak yerine daha adil bir sistemin geldiğini söylemek oldukça zordur.

Yine küresel oyuncular pazarda lider konumdalar. Ekonomideki ağ etkisi, platformların merkezileşmesine, rekabetin zayıflamasına ve tüketiciler için alternatiflerin azalmasına yol açmış, kısaca internet ekonomisi de az sayıda insanı zengin etmiş durumdadır.

Netice olarak; İnternete dayalı dijital dönüşüm ve platform kapitalizmi, tekelleşme, büyük veri ve finansallaşma ile toplumları kontrol altında tutmayı kolaylaştırmaktadır. Bu yıkıcı tablo karşısında alternatifler üretmek, direnmek, mücadele etmek gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Bütün bu yıkıcı manzara karşısında, daha adil, insani ve demokratik bir alternatif üretmenin yolu ise yine internetten geçmektedir. İnternet üzerinden iş birliğine dayalı, rekabeti değil dayanışmayı merkezine alan, dijital platformlar geliştirmek kaçınılmazdır.

Bu noktadan bakıldığında, salgın dönemini de dikkate alarak ücretsiz hizmet üreten İLREHBERİ.COM "Şehrin İlanları" sitesi, sosyal girişimin önemli bir örneği olarak karşımızda durmaktadır. Başka girişimlere örnek olması umulur.
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr