HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 25 EKİM 2024, CUMA

ENFLASYON VE KREDİLER

 
 
 
 
07.11.2023 00:00
Finansmana erişimin zorlaştığı ve erişilse de maliyetinin yüksek olduğunu ilişkin eleştiriler farklı kesimlerince dile getiriliyor, bankalara yönelik tepkiler devam ediyor. Anlaşılan o ki, nakit akışında sıkıntı çeken firmalar makul seviyelerde kredi alamıyor veya firma bilançosuna göre değişen oranlarda faiz oranları ile karşılaşıyor.
 
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) dövizin artışını durdurmak için kredi kullanımına kısıtlama getirmesi, belirli tutardan fazla nakit dövizi olan şirketlerin yeni TL krediye erişimini engelleyen kararının ardından bankacılık sektörü de frene bastı. Bazı haber kaynakları, birtakım bankaların kredi kullandırmaya devam ettiklerini ancak bazı koşullara baktıklarını; örneğin şirketin döviz mevduatı varsa kredi vermedikleri, ödemesini mevduatını bozdurarak karşılamasının önerildiği dile getiriliyor.
 
Kuşkusuz net çıkarımlar için piyasanın durumunu ve piyasa oyuncuların ne dediğine makul bir süre daha bakmak ve izlemek gerekecektir. Ancak teorik açıdan şu bilinmelidir ki, ekonomik dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde enflasyon artarken bankalarca verilen kredi miktarı azalır. Çünkü belirsizliklere karşı son derece hassas olan bankalar enflasyona bağlı olarak şiddetli öz kaynak erimesi riski ile karşı karsıyadır. Yüksek enflasyon ortamında belirsizlik arttıkça davranışlar normal ortama göre daha farklı olmaktadır. Bankaların üstlendikleri aracılık faaliyetleri hacminin düşmesi olağan ve kaçınılmazdır. Ayrıca yüksek enflasyonlu bir ekonomide vadesinde ödenmeyen kredilerle karşılaşma riski de oldukça yüksektir.
 
Netice olarak, turizmden sanayiye nakit akışını düzenlemek, yeni yatırım veya genişleme yatırımları yapmak isteyen firmalar için kaynak probleminin en önde gelen müsebbibi içinde bulunduğumuz yüksek enflasyondur. Gerek fiyatlar genel seviyesindeki yaşananlar gerekse gece gündüz arasındaki aşırı sıcak farkları ile alışık olduğumuzdan farklı bir yaz geçirdiğimizi söylemek mümkün. Böyle olmakla birlikte, yılın son çeyreğine doğru ilerlerken, küresel belirsizliklerin ortadan kalktığı, stabil bir kur ve iç dinamiklerinde etkisiyle oldukça gerilemiş bir enflasyon yaşayacağımıza olan umudumu belirtmek isterim.
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr