HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 25 EKİM 2024, CUMA

BITCOIN İLE ODEME

30.07.2021 00:00
Son günlerde, sadece birkaç ay içinde, yayımlanan rapor ve gelişmelere bakıldığında kripto para dünyasında önemli hususlar ve tespitler göze çarpıyor. Örneğin ABD Hazine Bakanlığı, vergi uyumluluğuna ilişkin raporunda, işletme gelirinin nispeten küçük bir bölümünü oluşturmasına rağmen kripto para işlemlerinin gelecek 10 yılda öneminin artmasının muhtemel olacağını vurguluyor.
Bir ülke, El Salvador, dünyada kripto para birimi Bitcoin'i resmi para birimi olarak kabul ettiğini duyuruyor. Elektrikli otomobil Tesla'nın CEO'su Elon Musk, kripto para birimi Bitcoin'in, üretim ve el değiştirme sürecinin "en az yüzde 50 oranda çevre dostu olduğu" zaman yeniden araç alım satımında kullanılabileceğini söylüyor.
Tüm bunlara ilave olarak büyük teknoloji şirketlerinden turizm ve havayolları şirketlerine varana kadar çok sayıda sektörde artan sayıda firma kripto para birimlerini malları ve hizmetleri için bir ödeme yöntemi olarak kullanılmasına izin vereceğini bildiriyor.
 
Örneğin Air Baltic ve Otel zinciri Pavilions ödeme için kripto para birimlerini kabul ediyor. Ödeme kabul eden bir diğer havayolu firması ise Polonya'dan LOT Airlines. Firma internet sitesi üzerinden satışlarda bitcoin kabul ediyor.
 
CheapAir ve Destinia uçak biletlerini bitcoin ile sattığı gibi konaklamayı da bitcoin ile yapmanıza imkân veriyor. Travala.com, rezervasyon devi Agoda ile yaptığı ortaklık sayesinde kripto para desteği veren çevrim içi seyahat platformuna 600.000 oteli daha eklediğini bildiriyor. 
İngiltere'nin en büyük yolcu taşıma şirketi Corporate Traveller, müşterilerin artık Bitcoin ile ödeme yapma imkânı olacağını duyuruyor.
 
Uçak bileti, otel rezervasyonu ve araç kiralamasından başka yemek ve alışveriş için Coinmap.org  bitcoin dostu alışveriş yapabileceğiniz yerleri ve restoranları listeliyor.
 
Bitcoin varlıklarını yerel paraya çevirmek için ATM ararken BitcoinAtmMap.com sitesi işinize yarayacak bilgileri sunuyor.
 
Tüm bunlarla birlikte, genelde en büyük kaygı kripto para değerlerinde yaşanabilecek ani değişimler olmakla birlikte, Bitcoin ödemelerini hemen yerel para birimlerine dönüştüren çok uygun komisyonlu BitPay ve CoinGate gibi aracı sistemlerin mevcut olması, kripto para kabul eden şirketler için, bu kaygıyı da ortadan kaldırıyor.
 
Netice olarak, dünyada tüm bunlar yaşanırken, Türkiye'de, 30 Nisan 2021 itibari ile kripto para olarak bilinen Bitcoin gibi elektronik paraların, Resmî Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası (TCMB) imzalı yönetmelikle ödeme aracı olarak kullanılmasına yasak getirilmesi, her ne kadar karara göre kripto para varlıkları değil, kripto para ile yapılacak ödeme yöntemleri yasaklanmış olsa da dünya ile entegrasyon açısından bu karar ne kadar isabetlidir tekrar gözden geçirilmesi gerekir.
 
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Levent Olcay
Teşekkürler , çok faydalı bilgiler. Elinize emeğinize sağlık
Levent Olcay
Teşekkürler , çok faydalı bilgiler. Elinize emeğinize sağlık
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr