HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 25 EKİM 2024, CUMA

FAİZ, KUR, ENFLASYON VE SİYASET

06.11.2021 00:00
Bugün pek çok ekonomist ve siyasetçi Türkiye'nin Faiz-Enflasyon-Kur sarmalında olduğunu ve bundan acilen çıkılması gerektiğini vurguluyor.
Hükümet ise ihtiyaç duyulan her türlü adımın atılarak iş ve yatırım ikliminin istenen seviye ye çıkarılacağını ifade ederken, düşük gelirli kesimin gelir düzeyinin iyileştirilmesi onun öncelikli adımı gibi görülüyor.
 
Geçtiğimiz günlerde Bloomberg International'a önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, gerçekten olan şu ki, faiz her şeyin başıdır. En temel bakış açısıyla girdi maliyetlerinizi artırarak maliyet enflasyonuna yol açar. Zaten her Müslüman bilir ki İslam dininde kesin bir dil ile yasaklanmış olan faiz için birçok hadis ve birçok ayet vardır ve o Allah katında çirkin ve bereketsizliğe yol açan bir durum olarak görülür.

Kurun yüksek olmasının ülkenin bir turizm cenneti olarak görülmesi ve ucuz ülke olarak turizmde bir patlama yaşatması gibi bir etkisi olabilir ancak bu sürdürülebilir ve çok kazançlı olmayabilir.

Bu nedenle kur düşürülmelidir. Ancak Kur'u düşürmenin tek yolu yüksek faiz değildir. Döviz kazandırıcı kanalları iyi bilmek ve kullanmak gerekir.
 
Nitekim, Cumhurbaşkanımız verdiği aynı mülakatta Milli paralarla alışverişin pek çok yönden faydalarını gördük demiştir. Bu ifadeden hareketle uluslararası ticarette döviz yerine ilgili ülkelerin milli paralarının kullanılması fikrini iktisat öğretisinde öne çıkaran "Milli Ekonomi Modeli" kitabının yazarı Prof. Dr. Haydar Baş'ı bir kez daha saygı ve sevgi ile anıyor ve kendisine Allah'tan rahmet diliyorum.
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr